Landelijk partner voor zakelijke en arbeidsmediation

“Bitch!”, roept Margriet tegen Jane tijdens het eerste gezamenlijke gesprek bij mij aan de mediationtafel. Margriet werkt 15 jaar in een administratieve functie voor een scholengemeenschap en zit sinds 4 maanden thuis door een burn-out. Jane is de externe HR-manager van de school. Margriet verwijt Jane dat ze recent een directe collega van Margriet heeft opgedragen te controleren of Margriet wel echt thuis is. Met grote regelmaat ziet Margriet deze collega langs haar huis fietsen en bij haar naar binnen kijken. Margriet vindt dit echt een belachelijke gang van zaken.

Tijdens het individuele intakegesprek hebben Jane en ik geconstateerd dat ze bovenop deze zaak zit. Al pratende, zijn we er ook achter gekomen waar dat vandaan komt. Ook hebben we erover gesproken hoe effectief haar gedrag is. Wat wil ze bereiken met haar handelen en lukt dat ook?

Controleren
Dat Jane zover is gegaan om een collega van Margriet opdracht te geven haar te controleren, verbaast mij eerlijk gezegd ook. Dat gaat wel heel ver, denk ik bij mezelf.
Maar Jane kijkt Margriet na haar uitval verbaasd aan. “Hoe bedoel je? Over welke collega heb je het dan?” Margriet noemt een naam en Jane kijkt haar nog steeds niet begrijpend aan. “Ik weet niet eens wie dat is”, zegt Jane tegen Margriet. Margriet kan het maar moeilijk geloven.

Recent verhuisd
We laten het even rusten, want er komen nog andere zaken op tafel, maar bij het tweede gezamenlijke gesprek komt Jane op deze kwestie terug. Ze vond het heel vervelend om hiervan te worden beschuldigd en heeft het uitgezocht. En wat blijkt? De betreffende collega was recent verhuisd. Sinds haar verhuizing fietst ze 3x per week langs het huis van Margriet op weg naar haar werk. Ze weet waar Margriet woont en kijkt bij het langsfietsen inderdaad naar binnen. “Mocht Margriet me zien, dan zwaai ik even naar haar, want ik vind het allemaal zo rot voor haar”, heeft die collega tegen Jane gezegd.

Niets is wat het lijkt
Ik zag de opgeblazen ballon van boosheid bij Margriet leeglopen, toen Jane dit vertelde. Pfffff, wat een stom misverstand. Maar wat een impact kan dat hebben. En wat goed om dit uit te praten. Ze moesten er allebei een beetje om lachen. In een andere sfeer konden we verder praten.
En voor de zoveelste keer constateerde ik als mediator: Niets is wat het lijkt.

MediationMessenger is een landelijk werkend netwerk van MfN-registermediators, gespecialiseerd in zakelijke en arbeidsmediation.
Neem contact met ons op voor een vraag of situatie waar u mee zit.