Landelijk partner voor zakelijke en arbeidsmediation

Wat kost een mediation?

Niemand, ook wij als mediators, weet vooraf hoe lang een mediation duurt. Wij weten bijvoorbeeld niet vooraf hoe partijen zich opstellen in het conflict. Maar toch wilt u ongeveer weten: Wat kost een mediation? Als richtbedrag kunnen we zeggen dat een reguliere 1-op-1 arbeidsmediation gemiddeld uitkomt rond de EUR 1.500,- excl. Bij een team- of zakelijke mediation kan dat gemiddelde iets hoger liggen. (Maar het kan dus ook iets meer of minder zijn.) Wat veel mensen niet weten: mediationkosten blijken maar een heel klein percentage van de totale conflictkosten. Dat betekent dat je dus ook veel kunt besparen met mediation.

Wat kost een mediator?

De hiervoor genoemde indicatieve bedragen gelden voor alle bij MediationMessenger aangesloten MfN-registermediators. Vooraf krijgt u helderheid over welke activiteiten en kosten de mediator in rekening zal brengen. 

Wat kost het alternatief?

De kostenafweging is vanzelfsprekend aan de opdrachtgever(s). Voor een compleet beeld is het ook goed om te kijken naar de kosten die gepaard gaan met alternatieve scenario’s, zoals juridische procedures of niets doen. En ook naar de te besparen tijd, energie en nevenschade die kan optreden als de kwestie niet wordt opgelost, of niet goed. Of pas (veel) later. Goed om te weten: een gemiddeld intern conflict kost organisaties in Nederland ongeveer 30.000,- EUR, inclusief verzuim- en juridische kosten. Gaat conflict gepaard met ziekteverzuim, dan zijn alleen de verzuimkosten per medewerker gemiddeld 405,- EUR per dag (!). Er valt dus genoeg te besparen met mediation. Juist ook door het eerder in te zetten, voordat (verdere) escalatie optreedt.

Wat kost een mediation?