Landelijk partner voor zakelijke en arbeidsmediation

Wat kost een mediation?

Niemand, ook wij als mediators, weet vooraf hoe lang een mediation duurt. Wij weten bijvoorbeeld niet vooraf hoe partijen zich opstellen in het conflict. Maar toch wilt u ongeveer weten: Wat kost een mediation? Als richtbedrag kunnen we zeggen dat een reguliere 1-op-1 arbeidsmediation of zakelijke mediation meestal ergens uitkomt rond de EUR 1.500,- excl. Bij een teammediation kan dat gemiddelde ietsje hoger liggen, rond de EUR 1.750,- excl. (Maar het kan dus ook iets meer of iets minder zijn.)

Wat kost een mediator?

De bij MediationMessenger aangesloten mediators hanteren ieder hun eigen uurtarief. Deze uurtarieven liggen meestal ergens tussen de €150 en €250, excl. btw. Vooraf krijgt u helderheid over welke activiteiten en kosten hieronder vallen. 

Wat kost het alternatief?

De kostenafweging is vanzelfsprekend aan de opdrachtgever(s). Voor een compleet beeld is het ook goed om te kijken naar de kosten die gepaard gaan met alternatieve scenario’s, zoals juridische procedures of niets doen. En ook naar de te besparen tijd, energie en nevenschade die kan optreden als de kwestie niet wordt opgelost, of niet goed. Of pas (veel) later.

Zelf aan het stuur

Een belangrijke veiligheidsklep voor de kosten zijn onze MfN-richtlijnen: De mediators sturen op de voortgang die partijen boeken. En mocht die voortgang onvoldoende bereikt worden, dan kan de mediator om die reden de mediation beëindigen. Daarnaast zitten partijen ook voor de kosten zelf aan het stuur. Als iemand vindt dat er onvoldoende voortgang is, dan kan hij of zij ook altijd zelf beëindigen.

Wat kost een mediation?